Bé, després de la introducció sobre el mètode de les parades en crestall, reprenem el fil allà on el vam deixar just quant començava la primera temporada de l’hort seguint el sistema d’en Gaspar. Corria l’any 2003 i ja havia recopilat alguns llibres per iniciar-me en aquest món.
El Dioscórides renovado, La vida en el campo y el horticultor autosuficiente, El huerto biológico, El calendari de les llunes amb molta informació Lunario, la “biblia” El huerto familiar ecológico, articles de la revista agro-cultura a la que també em vaig subscriure al 2004, el llibre més complert sobre les parades en crestall al 2002, la revista La fertilidad de la tierra i els seus dos primers llibres editats Como obtener tus propias semillas, y Como hacer un buen compost. Sobre tot el primer llibre em va anar molt bé per esvair els dubtes que tenia sobre la conservació i germinació de les llavors.
També recollia tota mena d’apunts de webs interessants sobre el tema.
Paral·lelament i a mida que llegia els llibres, anava sorgint un grup de persones relacionades amb aquest món, que no ha parat de créixer fins avui. Hi ha gent d’aquest grup que ja no hi és entre nosaltres però el treball que han deixat és molt important.
Durant pràcticament aquests deu anys que han passat he fet els possibles per seguir de prop els seus consells i suggeriments, també n’anomenaré alguns sobre tot els del començament com Masanobu Fukuoka, Serafín Sanjuán, Xavier Florin, Álvaro Altés, Enric Navarro, i algun més que de segur que em deixo.
Recordo que un dels principals mals de cap va ser aconseguir llavors i planter ecològic (cosa no gaire fàcil fa uns quants anys). De planter en vaig trobar al mercat setmanal de Vic i a planters Faura del Papiol, les llavors van venir de l’associació Kokopelli, l’antiga “terre de semences” , les llavors de flors, les medicinals i les condimentaries de Semillas silvestres i les que no vaig trobar ecològiques, doncs convencionals.
Després de veure el mercat de les llavors i el planter, la conclusió va ser que el millor seria fer i guardar les llavors jo mateix així que, seguint els consells del llibre de Josep Roselló i tenint en compte els articles publicats a la revista agro-cultura i avui a la web esporus ho vaig anar preparant en detall per quant arribés el final de temporada i poder recollir llavors per guardar.
◄———————————►
Aprofito que toco aquest tema per fer esment de la celebraciò aquest proper 2011 dels 150 anys del calendari del pagès
Amb motiu d’aquest aniversari s’han preparat tot un segit d’actes, entre els quals cal destacar una exposició itinerant sobre calendaris a Catalunya, que s’inaugurarà el vinent dia 12 de desembre a les 12:00 h al Museu Etnològic de Barcelona. També, i d’acord amb els nous temps, ha editat un nou web on figuren les adhesions al 150è aniversari i un espai de participació obert al públic, que convida a recollir la saviesa popular. Una bona oportunitat per a poder conèixer i valorar la seva trajectòria i poder participar en els seus continguts.