La Patata


S’acosta el temps de sembrar patates i ja van uns quants anys que en faig. La preparació me la va ensenyar l’avi Parés i consisteix en que, un cop passades les festes de Nadal, posem a grillar les patates a sol i ombra en un lloc arrecerat durant un mes aproximadament.

La patata (Solanum tuberosum) és una planta herbàcia perenne de la  família  de les solanàcies, originària d’America del Sud  i cultivada arreu del món per els seus tubercles comestibles.
Hem de comptar que de cada patata en treurem un parell o tres de grills bons per germinar i que d’aquest, naixeran les patateres un cop plantades.

Normalment planto dos tipus, la patata blanca varietat Kennebec (bona per fregir i fer al forn) també es conserva be i te bona mida, la vermella varietat Red Pontiac (bona per fer bullir o puré) aquesta te una conservació no tan bona com l’altre, es de mida mes petita i la producció es mes minsa, a favor seu te que es mes gustosa i agafa  gust del ingredient principal del plat.

Hi han diferents maneres de fer les patateres, bàsicament son: la convencional de tota la vida  i un altre manera es de plantar-les a sobre la terra, tapar-les amb compost i cobrir-ho tot amb un bon gruix de palla . Jo  he provat els dos sistemes i em quedo amb el segon, doncs apart de costar  menys feina, també s’estalvia aigua, i a l’hora de collir-les es mes còmode, el rendiment de quantitat de patates es similar en els dos sistemes.

 

 

A continuació faig cinc cèntims del procés que també podeu veure detallat en aquestes fotos .  Un cop passats aquests 30 dies (que hem tingut les patates grillant),  preparem el terra amb un traçat de mànega distant 50 cm entre sí  (aquest cop vaig fer servir manega de degoteig, aquesta propera plantada provaré amb manega exsudant que crec anirà millor) es tallen i es planten amb el grill cara a munt,  al costat de la mànega amb una distancia mínima entre sortidors de 35 cm.
Es cobreix amb compost uns 3 centímetres  i amb palla uns 4 0 5 centímetres, el gruix ha de ser generós per que no hi entri cap raig de sol i a mes els tubercles tinguin espai per un bon desenvolupament.

Amb la palla escampada, fem una remullada per sobre perquè quedi ven xopa, enganxada a terra i no se l’endugui el vent.
Si tot va be i no hi ha cap glaçada tardana les patateres naixeran al cap de 10 o 15 dies, tot plegat ja estarem a la segona quinzena de març i  fins finals de maig  o començament de juny no es podran començar a collir.
Les millors condicions per plantar, segons el calendari de la lluna son:
Plantar en lluna minvant i descendent i en dies arrels. Sobre les possibles malalties o plagues no acostumen a afectar als horts ecològics familiars, de tota manera en el pdf diferents maneres de fer les patateres ho explica força be. He trobat un article aquí de la cuinera  Ada Parellada que parla de les diferents varietats de les patates i les seves característiques per a la cuina i també  en Bloc de l’Angel Perea hi ha un article “les patates un aliment basic en la nostra alimentacioforça complert.


Aquesta entrada s'ha publicat en Conreu, Llunes, Mariano Bueno, Plantes, Reg, Solanàcies, Tubercles i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari