Les Llunes


A casa any rera any que estem al “lloro” de la posició i fase de la lluna per fer segons quines coses tan a l’hort com a casa i tambe a l’hora de tallar els cabells.

De sempre i a tot arreu els pagesos s’han guiat pel curs de la lluna per escollir els períodes més adients per a les feines a l’hort i especialment a l’hora de sembrar,  per podar els arbres per la recol·lecció de fruits. Es dona per suposat que la lluna té una influencia sobre el creixement  de les plantes i la seva vitalitat.


Cada vegada es fa mes evident la seva influencia de fet ja hi han algunes publicacions anuals amb totes les explicacions sobre el tema, i ara que m’ho he estat mirant per la sembra de patates de tomaqueres i els adobs he pensat de parlar-ne en aquesta entrada.
Avui hi han molts gat-gets sobre la lluna  en poso un a tall d’exemple aqui

Els noms tradicionals en català de les quatre fases de la lluna són:
1 Lluna nova
2 Lluna creixent o quart creixent
3 Lluna plena o ple de la lluna
4 Lluna minvant, quart minvant o lluna vella.
Per aquí, la zona de Catalunya i Llevant de sempre que s’han fet servir un parell de conceptes que son el de lluna nova i lluna vella. El període de lluna nova va des de lluna nova fins a quart creixent. I el de lluna vella va des de lluna plena fins quart minvant.

 

Resumint una mica es podria dir  que per les plantes que tinguem amb l’objectiu final de fruits com pessols, mongetes, tomàquets. etc. la sembra o plantació es fa en la fase de lluna plena (llunavella)  que esta associada a la fertilitat.
Si el que es desitja es aconseguir mes quantitat de fulles o massa vegetal com els enciams o espinacs etc. es fa la sembra o trasplantament en lluna nova.
Altre feines de l’hort com voltejar els fems buida la cisterna tallar canyes per entutorar, etc es fa sempre en lluna plena.

 

 

 


Popularment i gairebe a tot arreu es tenen en conte les influencies especifiques de cada quart. El minvant es considera  estimulador de les arrels. El de la lluna nova es té per poc favorable en general.
De tota manera  l’experiencia demostra que aquestes observacions son massa generalistes i que les influencies cosmiques incidents sobre els essers vius son mes complexes, existint altres ritmes diferents als de les fases de la lluna que influeixen sobre les feines a l’hort com l’apogeu/perigeu, lluna ascendent i descendent, quadratures, etc.
M.Bueno

Aquesta entrada s'ha publicat en Apogeu, Cisterna, Llunes, Mariano Bueno, Perigeu, Sembra i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Les Llunes

  1. jardi natural ha dit:

    Hola! Avui he descobert el teu blog i he posat un enllaç al meu bloc http://www.unjardipermenjarsel.blogspot.com, si no vols m’ho fas saber al correu unjardipermenjarsel@gmail.com.

    • hortrull ha dit:

      No, ja m’agrada que en posis en el teu bloc, que, i no es per fer la pilota es ta força be,
      Jo també t’afegeixo als meus preferits.
      Merci

Deixa un comentari